Discussion in 'DAT Discussions' started by Awuah29, May 15, 2007.

1. ### Awuah29 Christian predent 7+ Year Member

Joined:
Oct 13, 2003
Messages:
294
0

The front wheel of a bicycle is one-half the size of the rear wheel. The rider makes 2/3 of a revolution of the pedals for every complete turn of the rear wheel. How many turns complete does the front wheel make for every revolution of the pedals?

A. ½
B. ¾
C. 1 ½
D. 2
E. 3

Carrying charges of \$ 8.00 are added to any installment purchase over
\$100.00. A desk listing for 159.16 requires a down payment of \$15.00 and the balance to be paid in 12 monthly installments. Determine the amount of each monthly installment.

A. 12.01
B. 12.68
C. 13.26
D. 13.93
E. 15.18

A Stockbroker purchased 50 shares of Cornstalk at \$ 60.00 a share. 2 months later he purchased 25 additional shares at \$56.00 a share. In order to average \$ 58.00 per share, at what price should he purchase yet another order for 25 shares of the same stock?

A. 56.00
B. 57.00
C. 58.00
D. 59.00
E 60.00

2. Note: SDN Members do not see this ad.

3. ### Mia305 5+ Year Member

Joined:
May 7, 2007
Messages:
183
1
Status:
Dental Student
Carrying charges of \$ 8.00 are added to any installment purchase over
\$100.00. A desk listing for 159.16 requires a down payment of \$15.00 and the balance to be paid in 12 monthly installments. Determine the amount of each monthly installment.

159.16 + 8 = 167.16
167.16-15 = 152.16
152.16 / 12 = 12.68......B

A Stockbroker purchased 50 shares of Cornstalk at \$ 60.00 a share. 2 months later he purchased 25 additional shares at \$56.00 a share. In order to average \$ 58.00 per share, at what price should he purchase yet another order for 25 shares of the same stock?

He wants 100 total shares at an average of 58
58 x 100 = 5800 dollars
5800 - (50)(60)- 25(56)= 1400
1400/25 = 56...A

4. ### Awuah29 Christian predent 7+ Year Member

Joined:
Oct 13, 2003
Messages:
294
0
A fruit market sells two kinds of red apples: one kind for 1.20 per bushel and the other for \$ 1.50 per bushel. A truckload of yellow apples sells for \$ 1,15 per bushel. If an equal amount of the two kinds of red apples are sold, and if twice as many yellow apples are sold as compared to red apples, what is average gross: income per bushel?

A. \$1.25
B. \$ 1.30
C. \$ .96
D. \$ 1.28
E. \$ 1.67

Sales reductions force a factory to cut back its output by 20%. By what percent must the reduced sales be increased to allow productions to be brought back to normal?

A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 35%
E. 40%

A dentist finances the purchase of equipment for \$ 16000. He finances the purchase by two loans at 10% and 6% respectively. He pays an annual interest of \$1,360. How much money did he borrow at % 6

A. 6.000
B. 10.000
C. 8.000
D. 12.000

A necklace of beads is being to contain one ¾ inch bead, four ½ inch beads, and eight ¼ inch beads. If 2/8 of the wire will not covered by beads, how long will the wire be?

A. 7.13 inches
B. 9.5 inches
C. 14.25
D. 11.25
E. 4.75

On a road map the distance between two points is shown to be 160 miles by means of a straight highway. The map is scaled so that one-inch equals 40 miles. It becomes necessary to take a detour, which adds ¾ of an inch to the shortest distance on the map. What will be the total mileage of a round trip journey?

A. 190
B. 380
C. 400
D. 240
E. 200

5. ### Mia305 5+ Year Member

Joined:
May 7, 2007
Messages:
183
1
Status:
Dental Student
Lets take it easy on all the questions

6. ### BodybldgDoc Guest

Joined:
Jan 13, 2007
Messages:
712
0
Status:
Pre-Health (Field Undecided)

7. ### Awuah29 Christian predent 7+ Year Member

Joined:
Oct 13, 2003
Messages:
294
0

anyone knows how to solve those problems

8. ### poc91nc Membership Revoked Removed 7+ Year Member

Joined:
Nov 5, 2006
Messages:
552
0
Status:
Dental Student
Don't these problems of yours come with solutions?

9. ### Danny289 Member 2+ Year Member

Joined:
Dec 2, 2006
Messages:
1,523
4
Status:
Pre-Dental
Wheel problem
we have 2/3 rider revolution for 1 turn back wheel now
we find howmany run will be for one rider revolution ===> 1/X =(2/3)/1==> ( one run 2/3 revolution for one revolution hom many runs?) X=3/2= 1.5 because the front wheel is half of the back wheel the front wheel will turn 2 times back wheel 1.5 X 2= 3
_________________________________________________________________

10. ### Awuah29 Christian predent 7+ Year Member

Joined:
Oct 13, 2003
Messages:
294
0
the answers are given, but not to how they solved it. Once any help is appreciated . Wordproblems are just annoying

11. ### Streetwolf Ultra Senior Member Dentist 7+ Year Member

Joined:
Oct 25, 2006
Messages:
1,801
5
Status:
Dentist
A fruit market sells two kinds of red apples: one kind for 1.20 per bushel and the other for \$ 1.50 per bushel. A truckload of yellow apples sells for \$ 1,15 per bushel. If an equal amount of the two kinds of red apples are sold, and if twice as many yellow apples are sold as compared to red apples, what is average gross: income per bushel?

A. \$1.25
B. \$ 1.30
C. \$ .96
D. \$ 1.28
E. \$ 1.67

Well, the way I interpret this problem, my answer isn't up there. I said that since an equal amount of reds are sold then there are 2n red apple bushels sold (n + n). Then since there's double the yellow, there's 4n yellow apple bushels sold. That's 6n bushels. As for cost, the red would be 1.2n + 1.5n = 2.7n. The yellow would be 4*1.15n = 4.6n. Total cost = 7.3n.

So the average cost per bushel would be 7.3n / 6n = 1.21667. But that isn't up there.

So then there's the possibility that all the selling info is just crap and a diversion. Maybe the question asks about the average cost given the three prices. In that case you simply do (1.2 + 1.5 + 1.15) / 3 = 1.28333, choice D.

===

Sales reductions force a factory to cut back its output by 20%. By what percent must the reduced sales be increased to allow productions to be brought back to normal?

A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 35%
E. 40%

Solution: Output = x. New output = 0.8x. Need to get back to x. So let n = the new % sales. You need to solve 0.8x*n = x. Divide out the x's. You get 0.8n = 1. Solving, n = 1.25. Since you want % increase, it's 1.25 - 1 = 0.25, or 25%. Answer = B.

===

A dentist finances the purchase of equipment for \$ 16000. He finances the purchase by two loans at 10% and 6% respectively. He pays an annual interest of \$1,360. How much money did he borrow at % 6

A. 6.000
B. 10.000
C. 8.000
D. 12.000

Solution: Two loans at 10% and 6% out of the \$16,000. So let x = the amount of the 10% loan. Let y = the amount of the 6% loan. We know x + y = 16,000. We know 0.1x + 0.06y = 1,360. Solve the system of equations and you get x = 10,000 and y = 6,000. The question asks for the 6% loan so the answer is \$6,000. Answer choice A.

===

A necklace of beads is being to contain one ¾ inch bead, four ½ inch beads, and eight ¼ inch beads. If 2/8 of the wire will not covered by beads, how long will the wire be?

A. 7.13 inches
B. 9.5 inches
C. 14.25
D. 11.25
E. 4.75

Solution: This one is simple. Just add the length of the beads... You have one 0.75 inch bead = 0.75. You have four 0.5 inch beads = 2. You have eight 0.25 inch beads = 2. Total length = 2 + 2 + 0.75 = 4.75. Since 2/8 (or 1/4) of the wire isn't covered by beads, 3/4 IS. So 4.75 is 3/4 of the necklace. Just multiply both sides by 4/3 and you get the total length of the necklace. 4.75 * 4/3 = 6.33. You either wrote up the question wrong or the book sucks.

===

On a road map the distance between two points is shown to be 160 miles by means of a straight highway. The map is scaled so that one-inch equals 40 miles. It becomes necessary to take a detour, which adds ¾ of an inch to the shortest distance on the map. What will be the total mileage of a round trip journey?

A. 190
B. 380
C. 400
D. 240
E. 200

Solution: Again, simple. If an inch is 40 miles then there are 160/40 = 4 inches bewteen the two points. The detour adds 3/4 inch each way. So one way is 4.75 inches. Round trip is 9.5 inches. Since each inch = 40 miles, we have 9.5*40 = 380 miles. Answer = B.