1. Dismiss Notice
  2. Download free Tapatalk for iPhone or Tapatalk for Android for your phone and follow the SDN forums with push notifications.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice
Visit Interview Feedback to view and submit interview information.

Study Abroad and AACOMAS

Discussion in 'Pre-Medical - DO' started by Requip, Jul 26, 2006.

  1. Requip

    Requip Member
    2+ Year Member

    Joined:
    Apr 25, 2006
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    Status:
    Pre-Medical
    I studied abroad in London my junior year and don't have a transcript from my foreign institution. The grades were transferred P/F to my college. A slight problem results b/c my college is on th quarter system and the foreign institution was a semester so I earned 6 Credits only taking 4 courses. Will this be a problem for AACOMAS?
     
  2. Note: SDN Members do not see this ad.

  3. strawberryfield

    10+ Year Member

    Joined:
    Jun 29, 2005
    Messages:
    999
    Likes Received:
    9
    Status:
    Attending Physician
    Off Topic: Requip, do you have RLS? :laugh:
     
  4. Monkey12

    Monkey12 Monkey12
    7+ Year Member

    Joined:
    Jul 26, 2004
    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    Yes!
     
  5. musiclink213

    musiclink213 My room is a mess
    7+ Year Member

    Joined:
    Oct 20, 2003
    Messages:
    3,479
    Likes Received:
    1
    Status:
    Medical Student
    I might give them a call and ask. But make sure there is absolutely no way for you to get your transcript from your London school. I studied abroad also, and I couldn't even apply to DO schools last year because they wanted my transcript and told me my waiver wouldn't go through. Only they told me too late, and by the time I was able to get my transcript, I missed the deadlines.
     
  6. vs94

    vs94 Junior Member
    5+ Year Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Status:
    Pre-Medical
    When I studied abroad, I went through my school. My school had my abroad transcript, and thats all I needed. I didn't have to go through my school in London.
     
  7. mj1878

    mj1878 Water good...
    10+ Year Member

    Joined:
    Jul 14, 2002
    Messages:
    656
    Likes Received:
    1
    Status:
    Medical Student
    As long as the classes from abroad appear on your university transcript, there's NO NEED to go through the horror of trying to get one from abroad, which would take months and months anyway. I studied abroad in Mexico, and the credits appeared on my US transcript, so there was no need to get transcripts from Mexico. You would only need to get abroad transcripts if you went abroad and took classes independently (i.e. NOT as part of a university-sponsored program), which you did NOT do. You went through a university-sponsored program, so it's all fine.
     
  8. musiclink213

    musiclink213 My room is a mess
    7+ Year Member

    Joined:
    Oct 20, 2003
    Messages:
    3,479
    Likes Received:
    1
    Status:
    Medical Student
    That's what I did, went independently. I wasn't sure what the OP had done, since it wasn't clear from the post. My study abroad classes appear on my transcript, but they just show up as transfer credit. But yea, if you went through a university, wouldn't you still need to get a transcript from the university that sponsered the trip, unless it was your home university?
     
  9. Requip

    Requip Member
    2+ Year Member

    Joined:
    Apr 25, 2006
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    Status:
    Pre-Medical
    Music that is my situation exactly. I studied in London but it was sponsored through Arcadia University but my college only accepted the credits as p/f. So on my home transcript it shows up as P/F and they give me credits. I should be fine then since my college transferred the credits as P/F? I hope so.
     
  10. hamiltong

    hamiltong MS-II
    5+ Year Member

    Joined:
    Nov 18, 2004
    Messages:
    127
    Likes Received:
    0
    MDApps:
    Status:
    Medical Student
    Here's my story:

    I studied the year in Copenhagen at DIS. I had a transcript created there as well as a transcript at the U of MN where I was also enrolled to do this program. When I applied to AACOMAS, I had only sent in my DIS transcript...BIG MISTAKE. They needed to get the classes verified by some outside body, the list is provided. What I should have done is send in just the UMN transcript and save myself 120 bucks, well save it for another expenditure in this wonderful journey we call med school apps.
     
  11. Jamers

    Jamers Sexy Man
    10+ Year Member

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    1,904
    Likes Received:
    16
    Status:
    Attending Physician

    The bastards made me beg Sydney for a transcript so I think they will want one from yours as well.
     

Share This Page