anteater85

10+ Year Member
Jul 1, 2009
82
1
Status
Five hours after sasha began walking from A to B, a distance of 100 miles, Mario started walking along the same road from B to A. If Sasha's walking rate was 2 miles per hour and Mario's was 3 miles per hour, how many miles had Mario walked when they met?
 

razblo

10+ Year Member
Nov 30, 2008
280
12
AZ
Status
Dental Student
I don't think this is a probability question, but anyways...

Combine the two rates.

2mph + 3mph = 5mph

Divide the total distance by the combined rate.

(100miles)/(5miles/hour) = 20 hours [miles cancel]

Multiply that 20 hours by the 3mph (Mario's speed).

20 hours x 3miles/hour = 60 miles [hours cancel]
 

cheerio3

10+ Year Member
Oct 2, 2008
15
0
Status
Pre-Dental
It should be 18 hours * 3 mph, because Sasha had already walked 5 hours at 2 mph (covered 10 miles) and 100 total miles minus 10 miles = 90 miles. 90 miles/5 mph= 18 hours and Mario would walk 3 mph per 18 hours.
 

razblo

10+ Year Member
Nov 30, 2008
280
12
AZ
Status
Dental Student
It should be 18 hours * 3 mph, because Sasha had already walked 5 hours at 2 mph (covered 10 miles) and 100 total miles minus 10 miles = 90 miles. 90 miles/5 mph= 18 hours and Mario would walk 3 mph per 18 hours.
Pfff, details :laugh:
 

Streetwolf

Ultra Senior Member
10+ Year Member
7+ Year Member
Oct 25, 2006
1,801
6
NJ
Status
Dentist
Nevermind read the question wrong haha.

Ignore my last post.

I saw that Mario walked from A to B when he actually walked B to A. :)

Answer is 54.
 
Last edited:
Jul 29, 2009
177
0
Status
Pre-Dental
I think cheerio is right.

Sasha has gone 10 miles by the time the other dude starts so there 90 miles apart. She travels 2/5 of the 90 miles to meet him and he travels 3/5 of the 90 miles to meet her. 3/5 of 90 is 54.